Kell egyáltalán weboldal?

A kérdés jogos! Nem kell mindenkinek weboldal! Minden attól függ, hogy milyen üzleti célt szeretnél elérni! Ha meg tudod fogalmazni mi a célod, akkor megmondom, hogy egy weboldalra van szükséged, vagy elegendő egy facebook oldal, Instagram vagy esetleg TikTok fiók?

Az üzleti cél megfoglmazásáról a Konkrét üzleti célok megfogalmazása bejegyzésben olvashatsz többet.

Mit kell tudnia egy weboldalnak?

Ez megint attól függ mit szeretnél elérni. Az alábbi típusokra lehet felosztani a weboldalakat:

„Virtuális névjegykártya”

Ha csak egy „virtális névjegykártyát” szeretnél, akkor semmi extrát nem kell tudni. Legyen egy oldal, ahol bemutatkozol és kész. Ezt hívják „one page” nek.

Céges weboldal

Ha a cégedet szeretnéd bemutatni, akkor már bonyolultabb oldalt létrehozni. Itt már szükség lehet

 • termék/szolgáltatást bemutató aloldalakra
 • kollégákat bemutató aloldalra
 • toborzó „karrier” aloldal
 • kapcslat aloldalra
 • térkép megjelenítésre
 • GDPR miatt adatkezelési tájékoztatóra
 • impresszm aloldalra
 • saját domaines levelező szolgáltatásra
 • online időpntfoglalásra
 • BLOG/VLOG funkciókra -hozzászólás kezeléssel vagy anélkül
 • kerső optimalizálás, hogy könnyen megtaláljanak

Értékesítés a neten

Ha el is szeretnél adni az oldalon pár terméket, akkor további funkciók is szükségesek lehetnek:

 • webáruház funkció (kosár, megrendelés, visszaigazolás, megrendelés kezelés stb.)
 • bankkártya kezelés
 • CRM rendszer
 • hírlevél kezelés

Webáruház

Ha egy sok termékből álló webáruházat szeretnél az már egy következő szint. Itt szükség lehet

 • bonyolultabb termék kereső/szűrő funkcióra
 • nagy termékválaszték esetén tömeges termék import/export funkcióra
 • tömeges megrendelés kezelés

Ebből is láthatod, hogy első lépés a cél meghatározása és utána kell kiválasztani milyen funkciókra van szükséged. Feleslegesen ne fizess olyan funkciókért, amit nem használsz, de rendelj meg mindent, amire szükséged van, mert az ügyfelek elvárják és többszörösen meg fog térülni a befektetésed!

Milyen a szép weboldal?

Mondhatnám, hogy ízlések és pofonok, de azért ez csak fél igazság. Az igaz, hogy minenkinek más tetszik, de az igénytelen, elavult design és a szép között azért lehet különbséget tenni. Nekem az a szép, ami igényes. Az nem baj, ha épp a színvilága nem fog meg. Az másnak meg épp tökéletes.

A weboldal készítésnek egyébként ma már vannak külön designra szakosodott szakterületei, mert annyira fontos ez a terület. Ezek a WEBDESIGN és a UX design. Nagyon leegyszerűsítve a webdesigner alapvetően a megjelenésre fókuszál, míg a UX designer a weboldal használhatóságára. Egy klasszik programozónak nem kell tudnia szemet gyönyörködtető oldalt készíteni. Ez a desogner szakmája.

Ki csinálja a weboldalam?

Amatőrök

Ma már ott tart a technika, hogy egy 10 éves gyerek összerak egy weboldalt egy félóra alatt! Na bumm. Arról persze nem szól a történet, hogy mit tud az a weboldal, mennyire használható. Ha egy kis affinitásod van hozzá és elég időt szánsz rá Te is össze tudsz rakni egy weboldalt csak utána kell olvasnod. Attól persze, hogy megépítesz egy szép oldalt közel sem jelenti azt, hogy eléred vele a célod! Sőt! Ha elkezdesz rá hirdetni és nem jönnek az eredmények akkor eszedbe sem fog jutni, hogy azért nem hozza az eredményt a kampány, mert az oldalad nem azzal a céllal épült meg, amire Te használod! Arról nem is beszélek, hogyha feltörik az oldalad és adatokat veszítesz stb.

Profik

Azért kell profikra bízni a weboldal készítést, mert ők tudják mit csinálnak. De a profik között is van különbség. Mindenki máshoz ért, másra szakosodott. Illetve természetesen van olyan, aki több területen is szakértő lett. Van aki az egyedi designra, van aki az egyedi kódolásra, van aki a használhatóságra specializálódott. Érdemes több ajánlatot megnézni.

Legyen biztonságos a weboldal!

Sajnos erre fordítanak legkevesebb figyelmet az amatőr fejlesztők és ebből adódik sokszor gond. Sajnos a megrendelő, azaz Te, nem is tudod sem megfogalmazni, sem ellenőrizni, hogy az oldalad elég biztonságos-e, ezért ez teljesen bizalmi alapon működik. Annyit tudnod kell, hogy minél komolyabb egy oldal, annál a magasabb biztonság szintűnek kell lennie. Persze nincs feltörhetetlen oldal, de azért amit tudunk meg kell tenni. Vannak elég egyszerű lépések, amik nem kerülnek szinte semmibe, de mégis sokat számítanak. Két alapvető dolgot tudsz ellenőrizni:

 1. Van-e biztonsági komponens (plugin) a webhelyeden. Ezt meg tudod kérdezni a fejlesztőtől
 2. Ha az admin felületre így kell belépned: sajatwebhely.hu/wp-admin Ha még ezt sem változtatja meg a fejlesztő, akkor biztos, hogy kevés energiát fordít a biztonságra. (Ez azért fontos, mert minden hacker robot ezzel a linkkel próbálkozik meg. Ez a weboldalad „hátsó” bejárata. Ha ezt az oldalt elrejted, akkor kb olyan, minth a robotok elöl elrejtenéd az ajtót. Ez persze csak egy apróság a biztonsági szint emelésén és nem véd meg mindentől, de sokat segít. Ami a legfontosabb: Neked megmutatja, hogy a fejlesztő mennyire figyel ezekre a kérdésekre)

Összefoglalva röviden!

 1. Határozd meg az üzleti célodat!
 2. Fogalmazd meg az igényeidet!
 3. Keress meg egy profit, mert a gagyi sokkal többe fog kerülni!
 4. Folyamatosan mérd, hogy a weboldalad eléri-e az 1. pontban meghatározott célod.
  • Ha eléred, akkor jó az oldalad!
  • Ha nem akkor változtass!

Ha maradt még kérdésed, lépj velem kapcsolatba!

Név(Kötelező)