Határozd meg a vállalkozásod „hozzáadott értékét”!

Mi is az a „hozzáadott érték”!?

Hozzáadott értékről közgazdasági értelemben akkor beszélünk, amikor a vállalkozásod tevékenysége során egy termék vagy egy szolgáltatás értéke növekszik. Hangsúlyozom, hogy az értéke és nem az ára! Az, hogy ezt a megnövekedett értéket mennyiért tudod eladni az sok tényezőtől függ. Erről olvashatsz többet a Árstratégia kialakítás bejegyzésben.

Vegyünk egy példát:

Amikor a fodrász lenyírja az ügyfele haját, akkor hozzáadott értéket teremtett, feltéve ha a hajvágás eredménye tetszik az ügyfélnek. Mi ez az érték? Az, hogy az ügyfele jobban néz ki.

Mennyiért tudja eladni? Az sokmindentől függ. Ha Hollywoodban dolgozol és Brad Pitt haját nyírod, akkor sokkal többért adod el ugyanazt a megteremtett értéket. Ha egy kis albán faluban dolgozol a helyi ügyfelekkel, akkor ugyanazért az értékért más árat adnak!

Ez az érték mennyit ér az ügyfének? Ha Te vagy Brad Pitt, akkor nagyon sokat megér, mert a kinézeteddel keresed a kenyered! Hajlandó vagy többet is fizetni ugyanazért az értékért. Ez a különbség a megtermetett érték és az ár között!

Mi történik, amikor a fodrász véletlenül elrontja a hajszárítást és leégeti az ügyfele haját? Akkor nem teremetett hozzadott értéket. Sőt! Negatív hozzáadott értéket teremtett.

Mi most ebben a szakaszban a megteremtett értékről beszélünk, azt keressük!

Mi az én vállalkozásom hozzáadott értéke?

Erre a látszólag bonyolult kérdésre egyszerűen tudsz válaszolni, ha felteszed magadnak ezt a kérdést:

Te miért választanád magadat?

Ha erre kapásból tudod a választ, akkor könnyú helyzetben vagy. Ez az erősséged, ezt kell kihangsúlyoznod. Ha kicsit bizonytalan vagy, akkor érdemes megnézned a konkurenciát. Erről bővebben olvashatsz a Konkurencia elemzés bejegyzésben.

Hogyan kezdjek hozzá?

A velem való együttműködés során kérdésekkel segítelek abban, hogy meghatározd ezt az értéket. Mindig ez az első lépés, amikor egy ügyfél stratégiáját megalkotjuk. Addig kell ezt az értéket körüljárni, ameddig nem tudod 30 másodpercben elmondani.

Ha maradt még kérdésed, lépj velem kapcsolatba!

Név(Kötelező)